Biografi

Foto: Annika Eriksson

Jag började i 10-årsåldern ta pianolektioner vid Kommunala Musikskolan i Nässjö, under mellanstadiet för Uno Säll, i högstadiet för Uno Wennerholm och under gymnasietiden för Margareta Sjunnegren.

Sedan fortsatte jag under 1992 och 1993 ta lektioner för pianisten Urban Gärdborn vid Oskarshamns folkhögskola.

Under och efter gymnasietiden spelade jag tillsammans med några kompisar i Dubbelpianisterna Synd & Skam och Redlight Band. Vi hade en stor framgång då vi vann riksfinalen i Musik Direkt i Trollhättan 1993. Det året deltog ca 3000 band i Musik Direkt. En stor succé var ett mycket uppskattat framträdande i ärevördiga Cirque d’Hiver i Paris under riksfestivalen av motsvarande idé till Musik Direkt i Frankrike, Jeunesse Musicales Music’Ado. Vi gjorde en mindre turné i Frankrike samma sommar. Vi fick också göra en kortare folkparksturné tillsammans med två andra band. Redlight band spelade bl a in en demokassett och framförde pianorock, boogie-woogie och jazz.

1993 antogs jag till Musiklinjen vid Lunnevads folkhögskola, Linköping och fick börja ta lektioner för pianisten och läraren Anders Sundström i klassiskt piano. Under studietiden vid Lunnevads folkhögskola deltog jag som lyssnare vid mästarklasser med Hans Leygraf och Hans Pålson på Vadstena folkhögskola. Sommaren 1994 deltog jag också i Anders Sundströms sommarkurs/musikfestivalen Pulcinella i Osby där jag spelade i mästarklass med världspianisten Peter Jablonski. Under studietiden vid Lunnevads Folkhögskola framförde jag musik vid flera konserter bland annat i Spegelsalen i Linköpings konsert och kongress samt i rotundan på Bjärka-Säby slott 1994 och 1995 både som solist och ackompanjatör.

1995 sökte jag till musikhögskolor och som enda svenska pianist kom jag in på Birmingham Conservatoire i England, där jag började mina akademiska studier i musik och klassiskt piano för professor Malcolm Wilson. Under studietiden i England fick jag ”Dennis Matthews memorial trust Award” som var första årets högsta pris i pianoklassen med 12 pianister. Jag deltog som lyssnare i många mästarklasser, och jag fick även spela för bland annat kompositören och pianisten Ronald Stevensson där jag framförde musik av Wilhelm Stenhammar. Jag spelade dessutom Johannes Brahms för engelska pianisten och pedagogen Vanessa Latarche. Det var också andra pianister där från hela världen som gav lektioner i mästarklasser, bl a Peter Donohoe, Boris Berezovsky, Gordon Fergus-Thompson, Bryce Morrison, Anthony Saunders och David Ward. På Birmingham Conservatoire studerade jag på programmet BMus (Hons) Music och fullgjorde Level 4 och delar av Level 5.

1996 fick jag Nässjö Kommuns pris ur ”1964 års Jubileumsfond för kvalificerade kurser inom folkrörelserna”. 1996 erhöll jag även stipendium ur Kempe-Carlgrenska fonden.

Jag konserterar regelbundet som solist, duopianist i Duo Sospiro tillsammans med pianisten Jonas Moberg och spelar även på andra evenemang.

Jag improviserar flitigt och komponerar egna låtar och gör även arrangemang av olika låtar för passande ändamål.

Jag startade Duo Sospiro tillsammans med pianisten Jonas Moberg 2010. Vi är bästa vänner sedan 1994 och vår idé för Duo Sospiro är fyrhändigt pianospel blandat med ”Odödliga klassiker” för piano.

2013 startade jag min firma Solemn Musiq.

Här nedan finns mina slutrekommendationer från Birmingham Conservatoire i England.

”This young Swedish pianist has been studying with me at Birmingham Conservatoire for some two years. He is an extremely talented pianist who has demonstrated his abilities here in both concerts and masterclasses. In addition he has shown himself to be an accomplished and sensitive accompanist. I would therefore recommend him highly to you, both as soloist and accompanist.”
— Professor Malcolm Wilson , Head of the School of Keyboard Studies, Birmingham Conservatoire.

Klassiskt piano